Czy istnieje na świecie lepsze połączenie niż domowa , gorąca szarlotka z lodami waniliowymi i bitą śmietaną ? Zanim potoczą się echem wyrazy protestu , ubiegnę was i odpowiem sama sobie : TAK ! Ale tylko wtedy gdy jest to MARCEPANOWA szarlotka z lodami waniliowymi i bitą śmietana ;-) Mój pierwszy jabłecznik ( ..jabłecznik...szarlotka ...? Jedna , gorąca porcyjka prosto z pieca Z DOWOZEM DO DOMU dla osoby, która wytłumaczy mi różnicę ;-) ) i od razu taka ekstrawagancja : z marcepanem ! I jakby tego było mało to z kruszonką nie na wierzchu...tylko w środku! I jak wyszło ? Wyszło bosko :) A wyszło... "bościej" gdybym nie pomyliła się w kwestii olejku dodawanego do masy i zgodnie z przepisem dolała migdałowego...a nie śmietankowego... Cóż , bardzo migdałami nie smakowała ale i tak była pyszna ;-) Zreszta zrobiłam ją dla miłych urodzinowych gości a z takimi degustatorami wszystko smakuje lepiej ! Dlatego polecam, zapraszam do kuchni i ... i zaklinam patrzcie czego dolewacie do ciasta ;) ! Dziękujemy ! Gościem dzisiejszego programu była "Waleria Ku Przestrodze" ;) !
P.S. Kolejny przepis ze strony Moje Wypieki ;) Polecam !
P.P.S Szarlotka z prawej :) Z lewej jest...hmm ale o tym może w następnym poście ;-) Niespodzianka !
Składniki na masę jabłkową :
-12 kwaśnych , obranych ze skórki jabłek pokrojonych w grube plastry ( u mnie : antonówki )
-pół szklanki brązowego cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka cynamonu
-1 łyżka gałki muszkatołowej
-1 łyżka soku z cytryny
-skórka otarta z jednej cytryny
-60 g masła
Składniki na marcepanowe kruche ciasto :
-3 szklanki mąki pszennej
-90 g czystego marcepanu ( bez czekolady etc. )
-225 g zimnego masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-pół szklanki drobnego cukru do wypieków
-1 łyżeczka olejku migdałowego
-1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na migdałową kruszonkę :
-pół szklanki drobnego cukru do wypieków
-pół szklanki mąki pszennej
-pół szklanki zmielonych migdałów
-70 g zimnego masła
WYKONANIE
Najpierw zabieramy się za masę jabłkową :)
W dużym garnku roztapiamy masło.Dodajemy do niego cukier, sok i skórkę z cytryny , cynamon oraz gałkę. Dodajemy jabłka ( obrane i pokrojone !!! ) i dokładnie mieszamy. Dusimy ( bez przykrycia ! ) , lekko mieszając aż jabłka zmiękną ( około 10-15 minut ). Wtedy dodajemy do jabłek łyżkę mąki ziemniaczanej i dusimy pod przykryciem aż masa jabłkowa zgęstnieje. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie zabieramy się za kruche ciasto :) !
W misie przesiać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i posiekany marcepan i przy pomocy miksera posiekać masę na sypką grudkowatą, masę. Dodajemy do masy jajko, sok z cytryny i olejek migdałowy. Mieszamy przy pomocy miksera do orzymania jednolitej masy. Zagniatamy ( ciasto ładnie się zagniata ) i dzielimy na trzy części : dwie większe jednakowej wielkości i jedną troszkę mniejszą ( ta będzie na brzegi ).
Okrągłą tortownicę smarujemy masłem ( łącznie z brzegami ) i wysypujemy bułka tartą. Masę rozwałkowujemy i wycinamy z niej koło wielkości spodu tortownicy. Wykładamy ciastem spód, następnie brzegi tortownicy ( możemy również wklepywać masę w tortownicę po kawałku, przyznam się, że ja tak zrobiłam i polecam tę metodę jeżeli ciasto jest zbyt kruche by je wyciąć i przenieść ).
Lekko przestudzoną masę przelewamy na ciasto.
Czas na kruszonkę !
( tak tak - kruszonka , niestandardowo będzie w środku ciasta ;) )
Mąkę łączymy z cukrem i migdałami ( przesiewamy w misie ) dodajemy zimne pokrojone na kawałki masło i zagniatamy kruszonkę. Ten element jest chyba wszystkim znany i dość łatwy ;-)
Kruszonkę wysypujemy na powierzchnię masy jabłkowej.
Ostatnią część ciasta ( przypominam, że użyliśmy na razie tylko dwóch : spód i boki ) rozwałkowujemy i formujemy w koło. Ostatnią warstwę ciasta kładziemy na warstwie kruszonki i "zaklejamy" szarlotkę.
Na powierzchni ciasta robimy kilka nacięć.
Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez około 50 minut.
Ciasto powinniśmy ostudzić i dopiero usunąć boki tortownicy. Jednakowoż... naprawdę, najlepiej smakuje jeszcze ciepła z lodami i bitą śmietaną ;-) !
Voila Bon Appetit !
P.S. Zdjęć w przekroju nie będzie ...Przepraszam ! Moi urodzinowi goście wszystko zjedli zanim zdążyłam zrobić porządne zdjęcia ...Ale to przecież chyba najlepsza rekomendacja ;-) !
W dużym garnku roztapiamy masło.Dodajemy do niego cukier, sok i skórkę z cytryny , cynamon oraz gałkę. Dodajemy jabłka ( obrane i pokrojone !!! ) i dokładnie mieszamy. Dusimy ( bez przykrycia ! ) , lekko mieszając aż jabłka zmiękną ( około 10-15 minut ). Wtedy dodajemy do jabłek łyżkę mąki ziemniaczanej i dusimy pod przykryciem aż masa jabłkowa zgęstnieje. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie zabieramy się za kruche ciasto :) !
W misie przesiać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i posiekany marcepan i przy pomocy miksera posiekać masę na sypką grudkowatą, masę. Dodajemy do masy jajko, sok z cytryny i olejek migdałowy. Mieszamy przy pomocy miksera do orzymania jednolitej masy. Zagniatamy ( ciasto ładnie się zagniata ) i dzielimy na trzy części : dwie większe jednakowej wielkości i jedną troszkę mniejszą ( ta będzie na brzegi ).
Okrągłą tortownicę smarujemy masłem ( łącznie z brzegami ) i wysypujemy bułka tartą. Masę rozwałkowujemy i wycinamy z niej koło wielkości spodu tortownicy. Wykładamy ciastem spód, następnie brzegi tortownicy ( możemy również wklepywać masę w tortownicę po kawałku, przyznam się, że ja tak zrobiłam i polecam tę metodę jeżeli ciasto jest zbyt kruche by je wyciąć i przenieść ).
Lekko przestudzoną masę przelewamy na ciasto.
Czas na kruszonkę !
( tak tak - kruszonka , niestandardowo będzie w środku ciasta ;) )
Mąkę łączymy z cukrem i migdałami ( przesiewamy w misie ) dodajemy zimne pokrojone na kawałki masło i zagniatamy kruszonkę. Ten element jest chyba wszystkim znany i dość łatwy ;-)
Kruszonkę wysypujemy na powierzchnię masy jabłkowej.
Ostatnią część ciasta ( przypominam, że użyliśmy na razie tylko dwóch : spód i boki ) rozwałkowujemy i formujemy w koło. Ostatnią warstwę ciasta kładziemy na warstwie kruszonki i "zaklejamy" szarlotkę.
Na powierzchni ciasta robimy kilka nacięć.
Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez około 50 minut.
Ciasto powinniśmy ostudzić i dopiero usunąć boki tortownicy. Jednakowoż... naprawdę, najlepiej smakuje jeszcze ciepła z lodami i bitą śmietaną ;-) !
Voila Bon Appetit !
P.S. Zdjęć w przekroju nie będzie ...Przepraszam ! Moi urodzinowi goście wszystko zjedli zanim zdążyłam zrobić porządne zdjęcia ...Ale to przecież chyba najlepsza rekomendacja ;-) !
Marcepanowa szarlotka? Chyba nie mogło być smaczniej :) Świetny przepis, bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńSzarlotka z dodatkiem marcepanu? Pycha!
OdpowiedzUsuń