wtorek, 7 sierpnia 2012

Jogurtowe Ciasto z Wiśniami, Kruszonką i Lukrem ♥

ACH!!!! Paris, Paris...Dopiero co wróciłam i już tęsknię ! Za tą kulturą, za tymi kawiarniami, za ludźmi których tam poznałam i ach...za CUDOWNĄ francuską cuisine ♥ Ale komu... w Polsce temu piec  ;) !!! A co dziś pieczemy ? Przysmak z mojego rodzinnego miasta , z Łodzi , gdzie na Pietrynie w jednej magicznej cukierence wypiekają to cudo ! Ciasto wydawać się może zwyczajne., po prostu "jogurtowe" ale jest...zupełnie inne ! I nie chodzi tylko o mistrzowskie połączenie kwaskowatych wiśni ze słodyczą lukru i... kruszonkowością kruszonki ( ciast z kruszonką chyba nikomu specjalnie polecać nie trzeba ;) ) ale sam spód jest taki...taki niebiańsko gęsty !!! Mocno śmietankowy i ciężki ale nie zakalcowaty ! Niestety nie udało mi się dognać ideału tego ciasta z Pietryny ...No cóż... Jak się w kuchni nie uda , zapraszam na dworzec centralny , codziennie co kilka godzin odjazdy do najwspanialszego polskiego miasta - ŁODZI ♥ ZAPRASZAM ;) 



Składniki : 

-1 jogurt duży  kubek naturalny
-3 kubki mąki
-2 kubki cukru
-4 żółtka 
-4 białka
-1 proszek do pieczenia
-1 cukier wanilinowy
-1 kubek oleju
-olejek śmietankowy
- 1 kg wydrylowanych ŚWIEŻYCH wiśni 

WAŻNA JEST KOLEJNOŚĆ !!! Dlatego przed rozpoczęciem pieczenia , przeczytajcie cały przepis i upewnijcie się , że wszystko robicie wedle kolejności ;) 

W misie miksujemy SAME żółtka ( białka zostawiamy w osobnej dość dużej misie ) z jogurtem naturalnym , cukrem i łyżeczką olejku śmietankowego. Mąkę przesiewamy z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki mokre i suche przy użyciu miksera. Na koniec wmiksowujemy w masę szklankę oleju. Odstawiamy. Zabieramy się za białka ! W osobnej misie ubijamy jajka z odrobiną soli przy użyciu miksera na sztywną piankę. Ubite białka dodajemy do masy i mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki do połączenia się składników. Blachę średniej wielkości lub tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do tortownicy, układamy na  niej wiśnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez około 45 minut. 

Na pięć minut przed skończeniem pieczenia, wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy obficie kruszonką.

Gotowe, przestudzone ciasto ozdabiamy lukrem królewskim.

Studzimy, zachwycamy się, jemy :D Bon Appetit ♥ !

   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bienvenue a Durszlak ♥

Durszlak.pl