niedziela, 26 sierpnia 2012

Domowy Lemon Curd ♥

Hmmm co zrobić gdy mój urodzinowy wypiek niespodzianka ( na który wkrótce ukaże się przepis ) niczym więzienna kula ( ale w dużo słodszy sposób; nie pogardziłabym taką "kulą" ;-) ) przykuł mnie do kuchni na dobre godzinkę oczekiwania ? A czemu by nie spróbować zrobić domowego Lemon Curd , słodkiego cytrynowego kremu, który w sklepie jest dość drogi i jak dla mnie zdecydowanie zbyt przesłodzony i przearomtyzowany ? Cytryny są ? Są ! Jajka są ? Są ! Cukier jest ...? Jest ! Lemon Curd ...jest ? ... Hahahha , cóż... BĘDZIE :D w 15 minut ♥  !!! 

P.S. Przepis naprawdę polecam - jest banalnie prosty i szybciutki ...i oczywiście zaczerpnięty z  bloga Moje Wypieki ;) 

P.P.S. Przepraszam za mylącą etykietkę na słoiczku aleswój Lemon Curd przechowuję w słoiczku po musie malinowym z M&S ... no taki był ładny, żal było obdzierać ;) 



\

Składniki :

-3 cytryny 

-2 jajka

-2 żółtka

-1 łyżeczka oleju słonecznikowego

-skórka otarta z jednej cytryny ( cytrynę trzeba wcześniej wyparzyć !!! Nie po to robimy domowy Lemon Curd żeby znalazła się w nim chemia z "pryskanej" skórki ;-) )

- 200 g białego cukru 

-2 jajka

-1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Do miseczki wyciskamy sok z trzech cytryn. Następnie przelewamy go przez sitko do garnuszka ( pozbywamy się w ten sposób pestek ) i dodajemy skórkę z jednej cytryny, jajka, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną czyli prawie wszystkie składniki ( z wyjątkiem oleju ). Mieszamy delikatnie przy użyciu ubijaczki ( mieszamy, nie ubijamy !!! ), gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Doprowadzamy masę do zagotowania tak aby zgęstniałą. Gęstą masę gotujemy krótko przez dwie minuty, cały czas mieszając, po czym zdejmujemy ją z gazu, i jeżeli wydaję się zbyt gęsta lub/ i jeżeli ma grudki miksujemy ją mikserem na gładką masę. Do gładkiej zmiksowanej masy dodajemy łyżeczkę oleju i mieszamy do połączenia się składników. Ponownie stawiamy garnuszek z masą na gazie i gotujemy, mieszając , przez dwie minuty. Przekładamy do słoiczka , czekamy aż troszkę przestygnie. Lemon Curd przechowujemy do tygodnia czasu w lodówce.









Voila ! Bon Appetit ♥ !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bienvenue a Durszlak ♥

Durszlak.pl