piątek, 19 lipca 2013

Chleb Kukurydziany z Ziarnami Kukurzydzy.

Po sukcecie Włoskiej Foccaci z Rozmarynem , czas na Francuski Chelbek Kukurydziany. Jeżeli ktoś myśli, że Francuskie wypieki ograniczają się jedynie do bagietki i croissanta to zdecydowanie nie docenia ( o generaliowaniu i ignorancji kulinarnej nie wspominając ) bogactwa kuchni francuskiej. I nie mówię tu o istnieniu całej ( jakże różnorodnej ) gamy wypieków z ciasta francuskiego ale o C H L E B I E. Prawdziwym , pysznym francuskim chlebie. Dzisiejszy chleb to całkowite przeciwieństwo wyobrażeniu o lekkości, puszystości i delikatnym smaku, które to tak często przypisuje sie wypiekom rodem z Heksagonu. Jaki jest ? Cięki, wilgotny w środku, mięsisty, o mocnym kukurydzianym smaku. O tych cudownych niespodziankach w postaci pojedynczych ziarenek pieczonej kukurydzy nie wspominając bo brak jest słów aby wyrazić niezwykłe doznania smakowe , które towarzyszą tym "niespodziankom". Nie myślcie jednak, że chleb jest tak ciężki , że nie rośnie. Przeciwnie , stosując się do przepisu , otrzymacie idealny bochenek, z wyrosniętą i pękniętą na środku górką. Przepis nie jest mój i nie przeze mnie jest odkryty. Inspiracją jest strona Kwestia Smaku, który serdecznie polecam. Potwierdzam słowa autorki strony : chleb zdecydowanie najlepszy jest w dniu pieczenia, a dokładniej świeżo-wyjęty z piekarnika i posmarowany grubo masłem. Mmmmm i żadnych dodatków już nie trzeba, chociaż autorka zapewnia , że wybornie smakuje z salami. Ja ( wegetarianka ) polecam połączenie gorącego chleba z masłem i camembertem i na tym koniec ! W ten sposob w pełni docenimy smak naszego wypieku. Vive le pain ♥ ! Vive la cuisine francaise ♥ !   



Składniki :
-1 jajko roztrzepane
-1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
-4 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
-1 szklanka kaszki kukurydzianej
-3 i 3/4 szklanki maki pszennej
- 1 łyżka soli
-50 g masła
-2/3 szkalnki kukurydzy z puszki ( bez zalewy )
 

W misce mieszamy drożdże z wodą. Przykrywamy. Odstawiamy na 5 minut. W tym czasie przesiewamy w dużej misie mąkę z kszaką. Dodajemy roztrzepane jajko i wodę z drożdżami i miksujemy mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Dodajemy masło i sól. Ponownie miksujemy. Wyrabiamy ciasto dłońmi, aż stanie się gładkie i elastyczne. Wtedy dodajemy kukurydze i dokładnie łączymy ją z masą. Jeżeli ciasto troszke się rozwodni ( moje tak zrobiło ) dodajemy troszkę mąki pszennej i wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Po godzinie ciasto przekłądamy do wysmarowanej masłem, podłużnej formy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na godzinę. Po godzinie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na kratce w środkowej części piekarnika. UWAGA : na najniższej półce piekarnika kładziemy żaroodporne naczynie wypełnone wrzącą wodą ( nie musi jej być bardzo dużo ). Pieczemy 1 godzinę. 



 A to ze śniadania ♥ Z chlebem w roli głównej naturalnie ♥ 


Voila ! Bon Appetit ♥ !   


1 komentarz:

Bienvenue a Durszlak ♥

Durszlak.pl