sobota, 15 września 2012

Domowa Nutella ♥

Nie ... zaraz - pomyliłam się. To nie nutella - to coś o niebo , o całe Pola Elizejskie lepszego ! Prawdziwa nutella w porównaniu do tej cuuudownej, lśniącej, gęstej , brązowej masy jest... za mało orzechowa, za bardzo czuć w niej mleko w proszku, jest zbyt zamulasta... nie dość słodka i jak na smarowidło dla dzieci dość chemiczna. Za to wyprodukowany przeze mnie z przepisu Dorotus Krem Orzechowo Czekoladowy jest gęsty, lśniący, cudownie orzechowy, idealnie słodki, prosty w wykonaniu ( przy czym dom wypełnia s mieszanka zapachu prażonych w piekarniku orzechów laskowych i gotującego się na małym gazie słodkiego skondensowanego mleczka z czekoladą i miodem ♥ ) ...dla mnie jedyny i od tej chwili niezastąpiony ! I co z tego, że robiąc go dwa razy skaleczyłam sobie dłonie ( bo gdy w instrukcji nowego , urodzinowego food processor'a mamy napisane "UWAGA: ostrza malaksera są bardzo ostre" ...to jej autorzy zapewne MAJĄ na myśli , że ostrza malaksera SĄ bardzo ostre ... )...Ale wiecie co ? Było warto bo za taki krem to do tych skaleczeń mogę dorzucić jeszcze kilka palców..a niech będzie - nawet całą rękę !  Zapewniam was , że jeżeli raz spróbujecie - już nigdy nie sięgniecie po żaden kupny odpowiednik ! Tak więc wszystkim firmą produkującym czekoladowe kremy mówimy "Dziękujemy, dziękujemy...proszę nie dzwonić - odezwiemy się..." ♥ !








Składniki :
-100 g orzechów laskowych
-100 g ( tabliczka ) gorzkiej czekolady ( koniecznie dobrej jakości )
-ponad 3/4 ( powiedzmy 4/5 ) puszki mleka skondensowanego słodzonego
-2 kopiaste łyżki miodu


Orzechy prażymy w piekarniku w temperaturze 200 C aż ich skórka zacznie ulegać złuszczaniu. Uważamy przy tym bo łatwo je przypalić. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i zawijamy w ręcznik kuchenny i pocieramy w dłoniach w celu usunięcia łuszczącej się skórki ( według autorki przepisu , zmielona skórka nadałaby kremowi gorzkiego posmaku ). Pozbawione skórki orzechy umieszczamy w malakserze i przez około 8 minut miksujemy aż do uzyskania oleistej masy przypominającej rzadkie masła orzechowe. Zostawiamy. Skondensowane mleko, połamaną czekoladę i miód umieszczamy w garnuszku i gotujemy na małym ogniu, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników masy. Jeszcze ciepłą masę przelewamy do malaksera ( wlewamy ją do naszej masy orzechowej ) i miksujemy przez ok 2 minuty. Gotowy krem przekładamy do słoiczków.









Voila ! Bon Appetit ♥ !





12 komentarzy:

  1. Taka nutella to musi być dobra :) Nie ma ciągnącego się w nieskończoność chemicznego składu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :D Poza tym : jak długo to co jemy jest naturalne i ( stosunkowo ) zdrowe, kalorie mogą się schować ♥ !

      Usuń
  2. woow... taki krem orzechowy, to rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. skoro tak chwalisz to od razu zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisz, zapisz ♥ Z każdą łyżeczką coraz bardziej żałuję, że straciłam tyle cudownych kulinarnych doznań, przez lata jedząc sklepową nutellę ;) !

      Usuń
  4. Boskie ; ) Na pewno sobie taaką zrobię ; )
    Trzymać ją w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O przepraszam , nie napisałam :) Ale to lepiej bo po nocy i po porannych naleśnikach z nutellą, dobrze wiem jak się zachowuje ;-) Weronika : tak tak, należy przechowywać w lodówce bo składniki sa koniec końców naturalne i mogłaby się zepsuć, poza tym w każdym przepisie na nutellę jaki czytałam, radzono aby przechowywać ją w lodówce. Jednak należy liczyć się z tym, ze podobnie jak prawdziwa nutella po nocy w lodówce tężeje i należy ją wyjąć troszkę wcześniej przed podaniem aby nabrała właściwej kremowej konsystencji :) No , ale tak jest również ze sklepową nutellą więc to chyba nie problem ;)

      Usuń
  5. Wspaniała, mam ochotę zrobić ;) przed chwilką zjadłam sklepową, ale Wasze komentarze skutecznie mnie zachęciły ;D Zaraz lecę do sklepu, tylko nie wiem jaki miód kupić? Nie używam go w swojej kuchni często, więc nie wiem :( nie znam się zbytnio, jaki rodzaj do czego i czym się różnią smakowo. POMÓŻCIE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do takiej Nutelli najlepszy będzie np. miód akacjowy :) Musi mieć konsystencję podobną do Golden Syrup więc najlepsze miody do takiego kremiku powinny być leiste i przejrzyste i gładkie :) Powodzenia ! Jasne , że domowa lepsza ♥! Podpisuję sie pod nią rękami i nogami :D

      Usuń
  6. Ja jeszcze dorzuciłam trochę kawy tureckiej (mielona na miał), żeby zaostrzyć smak. To był strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile wychodzi z tej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam!!!
    Dziecko nie może się doczekać aż ostygnie ;)
    Ja liznęłam na ciepło - mniaaaaamiiiii
    Ale miałam tylko 60g orzechów, więc wzięłam z proporcji i orzechów nie piekłam, bo mi się nie chciało.
    Finał - nie ma gorzkawego posmaku i wyszło dwie szklaneczki nutellówki.
    Bombaaaa!

    OdpowiedzUsuń

Bienvenue a Durszlak ♥

Durszlak.pl