Czy ktoś tu jeszcze nie ma pierniczków na wieczorną wigilię ? To zaskoczę Was : jeszcze nic straconego, jeżeli macie chwilkę i trochę energii mam dla Was dzisiaj sprawdzony przepis na pierniki, które będą gotowe w 4 godziny ♥ Ale po kolei ...W ostatni piątek przed świętami i Wigilią zorganizowałyśmy u siebie w domu nasz własne PIERWSZE "Pierniczenie" ♥ !!! Pieczenie pierniczków nigdy nie było naszą tradycją ( HA! Ale już jest !!! ), głównie z tego powodu,że moja mamusia jakkolwiek kochana i cudowna by nie była, mało piecze a mnie samej ciężko było wcześniej zaplanować u nas w domu "zbrojenie się" w świąteczne pierniki ;) Ale na wszystko musi przyjść pierwszy raz, tak więc mamy przekazując mi inicjatywę pozwoliła mi zorganizować i zaplanować Świąteczne Pierniczenie dla nas i naszych znajomych. Nie ukrywam , że dużą inspiracją dla mnie było pierniczenie , na którym byłam w tym roku u mojej przyjaciółki - między innymi to właśnie jej niezawodny przepis na pierniczki chciałabym Wam dzisiaj przedstawić ! Ale od mojej przyjaciółki, pozyskałam też cudowny przepis na bardzo rozgrzewającą ( idealną na zimowe chłody ♥ ), aromatyczną Korzenną Bawarkę Maghubankę ♥ Wkrótce zamieszczę na nią przepis , na razie zostawię Wam jeszcze kilka dni życia wolnych od uzależnienia od Maghubanki - kto raz spróbuję, nie przestanie, MARK MY WORDS ♥
A TERAZ sprawozdanie z Pierniczenia U Siekierrek ( to my ! Ja z mamą ♥ Taką już mamy "ksywę" ! ) 2012 ♥ !!!
Pomimo, że zebrana przeze mnie "Drużyna Pierścienia" miejscami nie miała już siły, inwencji a nawet ochoty do dalszego pieczenia pierników , niemiłosiernie mobilizowałam ich do dalszego wałkowania , wycinania, wypiekania i wyfiliolczania ( tak tak , chodzi o zdobienie ale koniecznie chciałam mieć cztery słowa na literę "w" więc tak to inteligentnie wymyśliłam ♥ ) i dzięki temu powstała cała góra, około 300 pierniczków ♥ Oczywiście nie wszystkie zostały ozdobione ale wstawię zdjęcia moich ulubieńców ! Ponieważ całą ekipa składała się tylko i wyłącznie z samych artystycznych dusz, nasz pierniczki również były dość nietypowe - po upieczeniu kilkudziesięciu jeży, reniferów, jelonków, aniołków, serduszek i gwiazdek , znudziła nam się standardowe wzory i zaczęliśmy wycinać i lepić własne ! I w ten oto sposób powstał pierniczek twarz, pierniczek dom, pierniczek "kamera filmowa" , pierniczek "Nagroda Oskar" i wiele wieeele innych nietypowych kształtów ♥
Zadbałam oczywiście nie tylko o "wy-pierniczenie" moich gości za wszystkie czasy ale także za stały dopływ energii ♥ Z tej przyczyny, rani upiekłam dla nich sernik...największy pod względem objętości, gdyż robiony z masy rozlanej na trzy największe miski w domu a na końcu wymieszanej ( pierwszy raz w mojej słodkiej "karierze" ) w misce na pranie ♥ Ale wyszedł pyszny ! Puszysty Świąteczny Sernik Bez Spodu z Kandyzowaną Skórką z Pomarańczy i Rodzynkami mmmmmmmm ♥ pycha ! Niedługo przepis ! Do picia natomiast podałam rozgrzewającą Maghubankę , na którą przepis również niedługo zamieszczę !
A teraz zostawiam Was z najszybszym przepisem na pierniczki, które w sekundę po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie jak marzenie , szybko jednak twardnieją i dają się ładnie ozdabiać ! A jaki jest mój sposób na zmiękczenie pierniczków ? Kilka dni w słoiku z kawałkami jabłek i nawet największy pierniczkowy "twardziel" wymięka ♥
A teraz najważniejsze, życzę Wam moi kochani, wesołych, rodzinnych , pysznych Świąt Bożego Narodzenia! Radości z czasu spędzonego z przyjaciółmi i rodziną przy świątecznym stole, wspaniałych podarków od Papa Noel . Wspaniałego Nowego Roku, pełnego wyzywań i okazji do spełniania marzeń !
JOYEUX NOEL ♥ ♥ ♥ !
Składniki :
-2 kg mąki pszennej
-4 jajka
-8 żółtek
-200 g masła
-szklanka cukru
-500 ml miodu
-6 łyżek sody kuchennej
-1 szklanka cieplej wody
-przyprawy korzenne ( anyż, goździki, cynamon, kurkuma, przyprawa piernikowa CAŁA , gałka muszkatołowa - wszystko ostrożnie i na wyczucie ! )
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować , następnie wyrobić. Można odstawić na jakiś czas ale ma to większego znaczenia.
Pozostaje tylko wałkować i wycinać ! Pierniczki z tego ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C , aż wyrosną i odrobinkę stwardnieją - trzeba sprawdzać, nie mogą być za miękkie , nawet świeżo po wyjęciu z piekarnika !
ach, jakie świetne wypieki!
OdpowiedzUsuńOjej ♥ Dziękuję, szczególnie, że zdjęcia robione były w ferworze przygotowań i pieczenia ...i cudownych gości, którymi trzeba się było należycie zaopiekować. I sama muszę przyznać , że wyszły ciemne i jest ich mało ;) Tym bardziej dziękuję ;********
UsuńCudownie z mamą "popierniczyłyście" ! :D
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt !! :*
Dziękuję :* Starałyśmy się, w końcu to pierwszy raz ;) I na pewno nie ostatni ! Szczęśliwego Nowego Roku ♥
OdpowiedzUsuń