Czyli pyszna, lekka tarta z białą czekoladą , świeżym , delikatnie słodkim musem malinowym ze świeżymi malinami ...aaaach słowem : Czy ktoś zatrzyma to "malinowe szaleństwo" ? Chyba tylko zjadając tę malinową fuzję calutką do ostatniego okruszka ;-)
Składniki na spód :
-300 g mąki pszennej
-200 g
-100 g cukru pudru
-2 żółtka
W misie połączyć mąkę i pokrojone w kostkę zimne masło przy użyciu miksera. Dodajemy cukier puder, miksujemy, żółtka. Miksujemy, masę wyrabiamy w dłoniach, jeżeli za bardzo się klei dodajemy odrobinę mąki. Formujemy ciasto w kulę, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.
Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i odrywając po kawałku, wykładamy nim formę do tarty. Na spód od tarty kładziemy folię aluminiową , bądź papier do pieczenia i obciążamy kaszą , ryżem lub specjalnymi ceramicznymi kulami i podpiekamy z tymi "obciążnikami" około 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C. Następnie usuwamy papier wraz z obciążnikami. Nakłuwamy powierzchnię tarty widelcem ( robimy tak aby pod wpływem pieczenia na tarcie nie powstawały wybrzuszenia ) i pieczemy dalej w 200 C aż do zezłocenia się tarty. Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika , studzimy.
Zabieramy się za krem z białą czekoladą !
Składniki na krem z białej czekolady :
-250 g sera mascarpone
-200 g białej czekolady dobrej jakości ( np. Lindt )
- dwie łyżki cukru pudru
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą przelewamy do naczynia z serem mascarpone. Dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania jednolitej masy.
Nakładamy masę na koniecznie przestudzony spód od tarty , wyrównujemy powierzchnię przy użyciu silikonowej łyżki. Na czas przygotowania kremu malinowego wkładamy do lodówki !
Nadszedł czas na krem malinowy!
Składniki :
-300 ml śmietany kremówki-jeden słoiczek bazy do musu malinowego ( do kupienia na dziale spożywczym linii sklepów Marks&Spencer )
P.S. Używam tej baz od pewnego czasu ! Jest bardzo dobra jakościowo i zawiera sekretny składnik : wodę różaną, która nadaje tarcie nadzwyczajnego, świeżego smaku ♥
Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystą, sztywną masę. Następnie powoli dodajemy bazę musu malinowego ( cały słoiczek ) i ostrożnie mieszamy razem ze śmietaną przy użyciu silikonowej łyżki do połączenia się składników. Otrzymaną jednorodną , puszystą masę od razy nakładamy na tarte przy użyciu silikonowej łyżki. Wyrównujemy.
Tartę dekorujemy ostrożnie świeżymi malinami. Do chwili podania chłodzimy w lodówce. UWAGA : im dłużej trzymamy tarte w lodówce, tym łatwiej się ją kroi ;-)
Voila! Bon appetit ♥ !
Biała czekolada i maliny, mariaż idealny. A to wszystko na tarcie...o tak. Przepis idealny :)
OdpowiedzUsuńArven, dziękuję ! Bardzo się cieszę, że tak piszesz bo przyznam się że TĘ tartę jako pierwszą na tym blogu całkowicie improwizowałam ;-) Tym bardziej się cieszę, że przepis się spodobał ! + jestem wielką fanka twojego bloga "Fuzja Smaków" ♥
Usuń