środa, 11 lipca 2012

Pierogi z kaszą gryczaną i serami ♥

Na blogu zrobiło się może nazbyt słodko... bardzo kobieco, same tarty i ciasteczka, torty i kremy... A jednak co jak co ale Pieróg to konkret ;) Szczególnie ten ! Bo dzisiejszy przepis na pierogi pozwoli wam wyczarować w kuchni pierogowego "faceta waszych marzeń" - twardy z zewnątrz jak prawdziwy mężczyzna a w środku wylewny, mięciutki, kryjący w sobie wiele smaków....Partner na obiad idealny ;)

P.S. A do zaglądających na bloga panów ... "C'est la vie" , zostaliście oficjalnie wyparci przez pierogi ;) 




Składniki na ciasto :

-500 g mąki pszennej
-około 1/5 litra wody
-50 g miękkiego masła
-1 jajko
-2 żółtka
-1 łyżeczka soli 

Masło kroimy na kawałki i łączymy palcami na stolnicy z mąką. Dodajemy jajko, żółtka i sól cały czas rozcierając. Następnie stopniowo, powoli dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się ugniata i nie powinno się kleić. Rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy , wycinamy z rozwałkowanego ciasta krążki. Zabieramy się za farsz ;) 

P.S. Ciasto na pierogi NAJLEPSZE !!! Zdecydowanie najlepsze jakie istnieje , zarówno na słono jak i na słodko ♥ 

Składniki na farsz : 

-1 torebka kaszy gryczanej
-około 100 g - 150 g sera pleśniowego Lazur 
-pokrojone w kwadraciki 2 plasterki sera Gouda
-sos sojowy
-sól, pieprz
-oliwa z oliwek
-zioła prowansalskie

Kasze gryczaną gotujemy, ugotowaną wyjmujemy z torebki i umieszczamy w garnku ( nie gotujemy !!! ). Dodajemy trzy łyżki oliwy z oliwek. Następnie doprawiamy kaszę do smaku sosem sojowym ( tutaj ostrożnie żeby farsz nie wyszedł zbyt mocny ) , odrobinką soli , pieprzu i ziół prowansalskich. Kaszy należy próbować aż do uzyskania satysfakcjonującego nas smaku. Następnie dodajemy pokrojone sery i  mieszamy. 

A teraz LEPIMY PIEROGI ♥ 

Umieszczamy w każdym kółku z ciasta farsz ( u mnie to było około jednej dużej łyżki z górką na pieroga ale musicie nakładać farszu w zależności od wielkości wykrojonych pierogów ) i lepimy pierogi ;) Ja mam na to swój sposób ale wierzę że każdy ma własny, sprawdzony ;-) 

Ulepione pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy do ich wypłynięcia na powierzchnię ( około 5, 7 minut ). Wyławiamy, serwujemy :) Najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub ziołowo-czosnkowym.
Pierogi ( jak widać na zdjęciu ) można też po ugotowaniu podpiec w piekarniku wtedy stają się rozkosznie chrupiące ;-) Bon appetit ♥ !  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bienvenue a Durszlak ♥

Durszlak.pl