Mazurek Chałwowy-Orzechowy. Z masą a chałwy kakaowej i kruszonych orzechów brazylijskich. Z kruszonymi solonymi orzeszkami ziemnymi i gorzką czekoladą z wierzchu. Inaczej mówiąc : THE BIG KAHUNNA ♥ ! Prawdziwa cykająca bomba , która czeka by podbić serca zebranych przy wielkanocnym stole. Koniec z kajmakowymi mazurkami , koniec z układaniem królików z płatków migdałowych na lepiącej , karmelowej powierzchni mazurka, koniec ze sklepowymi, lukrowanymi mazurkami ! Zróbmy tradycyjnego Mazurka z czymś co na drugie imię ma Rozpusta ♥ ! Taki mazurek to istna symfonia smaków : słodka chałwa, słone orzechy, gorzka czekolada ♥ Potrójna moc na Świąteczny Czas ♥ Jeżeli ktoś jeszcze nie ma mazurka w lodówce, niech broń boże , nie idzie po gotowca ! Tego wielkanocnego... killera robi się łatwo i przyjemnie ( ach to wylizywanie miski po masie chałwowej ♥ ! ) ! Tak , patrząc na mojego Mazurka myślę sobie : "Aaaaa ...to DLATEGO jemy ciasta na święta!" ♥Zgadza się - dla TAKIEGO ciasta opracowano koncepcję jedzenia niezmierzonych ( i NIEZAMIERZONYCH , w końcu kto z nas podczas świąt nie obiecuję sobie po tysiąc razy, że "To już naprawdę ostatni kawałek...no ostatni przed tym ostatnim !" ) ilości ciasta ♥ ! Dla takich ciast WYMYŚLONO istnienie ciast ♥ Dla takich ciast, kocham piec ♥
Dziś wyjątkowo będzie tylko o cieście...Wybaczcie, ale ten Mazurek przyćmił w moim sercu wszystko ♥ Jest więc moją jedyną , na dzień dzisiejszy , świąteczną refleksją ♥ Z wyjątkiem refleksji : "Hmmm to może jeszcze jeden kawałek nie zaszkodzi ...?" ♥ To wszystko przed Wielkanocą ! Kochani, wesołych , rodzinnych , pysznych świąt ♥ !
P.S. Przepis i inspiracja : Moje Wypieki ♥ Polecam !
Składniki na ciasto : ( podwoiłam, moja blacha okazała się zbyt duża ! )
-240 g zimnego masła
-160 g cukru pudru
-80 g mąki ziemniaczanej
-300 g mąki pszennej
-1 łyżeczka olejku waniliowego
Składniki na masę chalwowo-orzechową :
-100 g dowolnych orzechów ( u mnie brazylijskie )
-200 g chałwy ( u mnie królewska kakaowa )
-3 łyżki cukru pudru-pół szklanki śmietany kremówki 30 %
Dodatkowo ale obligatoryjnie :
-80 g gorzkiej czekolady
-100 g kruszonych solonych orzeszków ziemnych
Mąki przesiewamy w osobnym naczyniu. Następnie łączymy wszystkie składniki przy pomocy miksera. Wyrabiamy ciasto. Formę wykładamy papierem do pieczenia a następnie tworzy z ciasta spód do mazurka, wklepując je w dno foremki. Spód pieczemy w temperaturze 160 C przez około 30 minut. Gotowy spód, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Teraz zabieramy się za masę chałwową !
Chałwę kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wszystkie składniki ( orzechy, chałwę, cukier puder i kremówkę ) umieszczamy w food procesorze ( malakserze ) i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Według oryginalnego przepisu masę należy przełożyć do garnuszka i gotować do lekkiego zgęstnienia przez 3 minuty jednak moja masa od razu po zmiksowaniu była bardzo gęsta więc opuściłam ten etap.
Gotową masę rozprowadzić równomiernie silikonową szpatułką na wystudzonym spodzie. Mazurek posypujemy kruszonymi ( można skruszyć w food procesorze ) orzechami ziemnymi. Następnie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i roztopioną czekoladą robimy na powierzchni mazurka esy-floresy.
Mazurek odstawiamy do zastygnięcia czekolady ♥
I jak mi podpowiada moja jedyna i ukochana siostra "a my mialysmy zaszczyt sprobowac tej pysznosci" i dodaje nie tylko tej!MJ
OdpowiedzUsuń