niedziela, 8 lipca 2012

Migdałowe bułeczki z cynamonową kruszonką ♥

Przepis oczywiście zaczerpnięty od dorotus z jej bloga ( http://mojewypieki.blox.pl/html ) odrobine przeze mnie zmodyfikowany ;) W mojej wersji proponuje mniejsze proporcje ( dla mniej "zaawansowanych" łasuchów ;) )  i z mooooocno cynamonową kruszonką ♥ Rozkosznie mięciutkie, z chrupiącą skórką , delikatnie słodkie, wprost idealne na wakacyjne pełne słońca śniadanie !!! Mnie i mojej mamie umiliły niedzielę wraz ze zrobioną przez nas wspólnie , domową konfiturą truskawkową "a la Isabelle", na którą niebawem podam przepis ♥ Poza tym...mmmm połączenie wielbionego przeze mnie cynamonu i migdałów to chyba drugi po Ellii Fitzgerald i Louis'ie Armstrongu najlepszy duet na świecie ;-) 


Składniki na ok. 6 bułeczek : 

-250 g mąki pszennej 
-2 łyżki cukru
-7 g suchych drożdży 
-100 ml + 50 ml mleka
-36 g roztopionego masła 
-olejek migdałowy 
-szczypta soli
-1 jajko

Mąkę przesiewamy z suchymi drożdżami, szczyptą soli i cukrem. Następnie dodajemy 100 ml mleka  , jedno roztrzepane jajko oraz ( wymieszane wcześniej razem ) 50 ml mleka z olejkiem migdałowym. mieszamy silikonową łyżką. Na koniec dodajemy roztopione masło ( nie ma konieczności uprzedniego studzenia masła ) i wyrabiamy ciasto. UWAGA : być może konieczne będzie dodanie odrobiny mąki więcej przy wyrabianiu ciasta. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt kleiste ( moje dłuugo się wydawało ;-) ) możemy spokojnie dodać troszkę więcej mąki.Gotowe wyrobione ciasto , przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość dzielimy je na około sześć, siedem części ( w zależności od pożądanej wielkości bułeczek ) i układamy na wysypanej mąką blaszce. Ponownie przykrywamy bułeczki , czekając aż podwoją objętość. W tym czasie możemy zabrać się za ekspresowe przygotowanie cynamonowej kruszonki. 

Cynamonowa kruszonka 

Składniki : 

- miękkie masło
-biały lub brązowy cukier
-łyżka cynamonu 
-mąka

Niestety nie potrafię podać wam dokładnych proporcji gdyż jeżeli chodzi o kruszonkę, zawsze wszystkie składniki dodaje "na oko" ;-) Jednak wierzę , że każdy wie jak kruszonka wyglądać powinna. Mogę jedynie uprzedzić , że nie należy za dużo cukru, a masło powinno być miękkie. Zazwyczaj, wyrabiam chwilę masło między palcami dosypuję mąki, cukru i cynamonu i wyrabiamy palcami , dodając mąki aż do uzyskania "piaskowej" konsystencji kruszonki ;-)

Ale wróćmy do naszych bułeczek :) Gdy ciasto podwoi objętość smarujemy je delikatnie przy pomocy pędzelka kuchennego roztrzepanym jajkiem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez około 20 minut. Wyjmujemy , studzimy na kratce. Voila ! Bon appetit ♥ !




   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bienvenue a Durszlak ♥

Durszlak.pl