piątek, 13 lipca 2012

Tarta z białą czekoladą , kremem malinowym i malinami ♥

[ światła ] Pani i Panowie , ze stołu wita się z Państwem fenomenalnaaaaa......orzeźwiejącaaaa... Tarta z Białą Czekoladą !!!! Na talerzu, akompaniuje jej zjaaaawiskowy, jeeeedyny w swoim rodzaju ...Krem Malinowy. Tarcie, wtórować będę niezastąpioneeee, sooooczyste Maliny!!! Zaprośmy ich na stół gorącymi...piekarnikami ;-) !!!

Czyli pyszna, lekka tarta z białą czekoladą , świeżym , delikatnie słodkim musem malinowym ze świeżymi malinami ...aaaach słowem : Czy ktoś zatrzyma to "malinowe szaleństwo" ? Chyba tylko zjadając tę malinową fuzję calutką do ostatniego okruszka ;-)





Składniki na spód :

-300 g mąki pszennej
-200 g 
-100 g cukru pudru
-2 żółtka 

W misie połączyć mąkę i pokrojone w kostkę zimne masło przy użyciu miksera. Dodajemy cukier puder, miksujemy, żółtka. Miksujemy, masę wyrabiamy w dłoniach, jeżeli za bardzo się klei dodajemy odrobinę mąki. Formujemy ciasto w kulę, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. 

Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i odrywając po kawałku, wykładamy nim formę do tarty. Na spód od tarty kładziemy folię aluminiową , bądź papier do pieczenia i obciążamy kaszą , ryżem lub specjalnymi ceramicznymi kulami i podpiekamy z tymi "obciążnikami" około 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C. Następnie usuwamy papier wraz z obciążnikami. Nakłuwamy powierzchnię tarty widelcem ( robimy tak aby pod wpływem pieczenia na tarcie nie powstawały wybrzuszenia ) i pieczemy dalej w 200 C aż do zezłocenia się tarty. Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika , studzimy. 

Zabieramy się za krem z białą czekoladą ! 

Składniki na krem z białej czekolady : 

-250 g sera mascarpone
-200 g białej czekolady dobrej jakości ( np. Lindt ) 
- dwie łyżki cukru pudru 

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą przelewamy do naczynia z serem mascarpone. Dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania jednolitej masy. 

Nakładamy masę na koniecznie przestudzony spód od tarty , wyrównujemy powierzchnię przy użyciu silikonowej łyżki. Na czas przygotowania kremu malinowego wkładamy do lodówki !

Nadszedł czas na krem malinowy! 

Składniki :

-300 ml śmietany kremówki
-jeden słoiczek bazy do musu malinowego ( do kupienia na dziale spożywczym linii sklepów Marks&Spencer ) 

P.S. Używam tej baz od pewnego czasu ! Jest bardzo dobra jakościowo i zawiera sekretny składnik : wodę różaną, która nadaje tarcie nadzwyczajnego, świeżego smaku ♥ 

Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystą, sztywną masę. Następnie powoli dodajemy bazę musu malinowego ( cały słoiczek ) i ostrożnie mieszamy razem ze śmietaną przy użyciu silikonowej łyżki do połączenia się składników. Otrzymaną jednorodną , puszystą masę od razy nakładamy na tarte przy użyciu silikonowej łyżki. Wyrównujemy. 

Tartę dekorujemy ostrożnie świeżymi malinami. Do chwili podania chłodzimy w lodówce. UWAGA : im dłużej trzymamy tarte w lodówce, tym łatwiej się ją kroi ;-) 

Voila! Bon appetit ♥ !  




 








2 komentarze:

  1. Biała czekolada i maliny, mariaż idealny. A to wszystko na tarcie...o tak. Przepis idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arven, dziękuję ! Bardzo się cieszę, że tak piszesz bo przyznam się że TĘ tartę jako pierwszą na tym blogu całkowicie improwizowałam ;-) Tym bardziej się cieszę, że przepis się spodobał ! + jestem wielką fanka twojego bloga "Fuzja Smaków" ♥

      Usuń

Bienvenue a Durszlak ♥

Durszlak.pl