Co zrobić gdy sklepy zamknięte ( bo święto ) , do cukierni wyjść się nie chce ( bo zimno ) , a w spiżarce tylko cukier, masło, mleko w proszku i wiórki kokosowe ( bo...no dobra, sama chciałabym wiedzieć czemu tylko tyle miałam w spiżarce ... ) ? Przecież znamy odpowiedź ! Oczywiście, pyszneee, zabójczo słodkie Kule Kokosowe :) Wykonanie zajęło tylko kilka miutek ( a ten cudowny zapach złocącego się na masełku kokosa mrrrr !!!), godzinka leżakowania w lodówce i nadszedł zasłużony czas odpoczynku : wgryzania się na przemian to w książkę, to w słodkie kuleczki :) Przepis oczywiście z Moich Wypieków , niczego nie zmieniałam ;) ! Wyszły idealne ! Tak idealne , że pożegnam się ładnie i polecę po następną...To będzie ostat...przedostatnia na dziś ... obiecuję ;) !
Składniki ( na ok. 20 sztuk ) :
-125 g masła ( 2 x 62,5 g )
-2/3 szklanki wiórków kokosowych
-1/3 szklanki cukru pudru ( + trochę do obtoczenia )
-olejek waniliowy
-1 szklanka mleka w proszku ( jedna w oryginalnym przepisie; u mnie 2/3 szklanki
-jedna solidna łyżka nutelli
Połowę masła (stąd "2 x 62,5 g ) roztapiamy na patelni. Dodajemy wiórki kokosowe i złocimy delikatnie mieszając. W osobnej misie ucieramy masło z cukrem pudrem , nutellą , jedna łyżką olejku waniliowego. Następnie dodajemy zezłocony kokos i krótko miksujemy do połączenia się składników. Na koniec stopniowo dodajemy mleko w proszku , mieszając masę przy pomocy silikonowej łyżki aż do uzyskania pożądanej konsystencji ( Nie powinna być ani zbyt "tłusta" czy broń boże leistsa ! Masa będzie delikatnie krucha ale powinno łatwo lepić się z niej kule. ) . Z masy, dłońmi , formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Układamy na talerzyku i wkładamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem obtaczamy w cukrze pudrze ( u mnie na zdjęciu jeszcze przed obtoczeniem ).
Voila ! Bon Appetit ♥ !
muszą być pyszne:D
OdpowiedzUsuń