Czyli Piernikowy Sernik !!! Poprzez dodanie do masy serowej golden syrupu i sera mascarpone bardzo kremowy , delikatnie słodki , a kruchy piernikowy spód ...sprawia , że przy każdym kęsie zakochujemy się w wypiekaniu od nowa ;) Przepisu znalazłam na blogu : http://mojewypieki.blox.pl/html, który serdecznie polecam ;)
-200 g ciastek digestive w czekoladzie ( ciasteczka pełnoziarniste )
-50 g masła
-50 g posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
-2 łyżki przyprawy piernikowej
Ciasteczka rozdrobnić w misie, dodać roztopione w garnuszku masło, orzechy i przyprawę piernikową. Wymieszać , masa nie będzie jednolita. Spód okrągłej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą. Spodu z ciasteczek digestive nie podpiekamy wcześniej , zapiekamy go razem z masą serową :)
Składniki na masę serową :
-250 g sera mascarpone
-400 g dobrze przemielonego twarożku sernikowego
-3 jajka
-pół szklanki jasnego, drobnego cukru do wypieków
-pół szklanki golden syropu ( można zastąpić miodem )
-1 łyżka mąki
-1 szklanka śmietany kremówki
-olejek waniliowy
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Kolejność nie gra tu roli :)
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez około 60 min. Mój sernik niestety zawsze troszkę opada po wyjęciu z piekarnika ale nie należy tym się przejmować. Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy, wkładamy do lodówki na noc ( a przynajmniej na klika godzin ). Po wyjęciu z lodówki , przed podaniem oprószamy sernik mieszanka przyprawy korzennej i ciemnego kakao ( proporcje : na łyżki kakao - 0.5 łyżki przyprawy piernikowej ). Voila ! Bon appetit ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz