niedziela, 10 czerwca 2012

Tort Czekoladowy "I Love U" ♥

Jak powiedzieć komuś wyjątkowemu "I love U" ? Na przykład przyjacielowi ...? Hmm chyba nie istnieje słodszy i wdzięczniejszy sposób niż wypiec mu to... zamiast wypowiedzieć ;) ! Dzisiaj z okazji urodzin mojego najlepszego przyjaciela, tort z kremem czekoladowym... Powiedzmy to ciastem ♥ ! 

UWAGA : do wyczarowania tego tortu potrzebne będą specjalne foremki ! Ja moje nabyłam w sklepie duńskiej sieci TIGER :D http://www.tigershops.pl/ 

Biszkopt Genewski    

Składniki : 
-6 jajek 
-1,5 szklanki mąki pszennej
-3/4 cukru białego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli 

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli przy pomocy miksera na sztywną pianę. Następnie powoli dodać cukier, po czym stopniowo ( najlepiej po jednym ) dodawać żółtka dalej ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli ( na najmniejszych obrotach miksera ) wmieszać w masę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nie ma potrzeby natłuszczania blachy. Masę przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temp 165 stopni C przez około 40 min ( warto obserwować biszkopt już od 30 min, mój piekł się dokładnie 40 min , jednak nie należy wyjmować biszkoptu przed jego upieczeniem się do "suchego patyczka" ) . Gotowy biszkopt studzimy w wyłączonym otwartym piekarniku, a następnie dostudzamy na kratce. Przestudzony wyjmujemy z formy. 

Przy pomocy foremek ostrożnie wycinamy napis "I ♥ U" z biszkoptu. 
Każdą część napisu ostrożnie przecinamy tak aby powstały nam dwa biszkoptowe blaty z każdej literki!  



DROBNA RADA : pozostałości biszkoptu możemy wykorzystać do upieczenia Bajaderki, słodkiego czekoladowego deseru , na bazie pozostałości cukierniczych na który wkrótce podam przepis! 

Krem Czekoladowy 

Składniki : 
-2,3 żółtka
-3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
-1 kostka masła ( masło powinno być delikatnie schłodzone i pokrojone na mniejsze kawałki ) 
-100 g deserowej czekolady dobrej jakości 
-olejek waniliowy

Żółtka utrzeć w misce z cukrem na białą , puszystą masę. W osobnej misce utrzeć masło przy pomocy miksera. Stopniowo dodawać masę żółtkową do masła. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy. Na koniec do kremu dodać kilka kropel olejku waniliowego i zmiksować. 

Tak przyrządzonym kremem czekoladowym, bezpośrednio po zmiksowaniu, przełożyć biszkopt. Włożyć na kilka godzin ( ja chłodziłam około 3 godzin )  do lodówki. Pod koniec chłodzenia przygotować polewę. 

Polewa Czekoladowa

Składniki :
-100 gram gorzkiej czekolady dobrej jakości
-2,3 łyżki mleka
-1 łyżka masła 

Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać, dodać masła nie zdejmując z kąpieli. 

Jeszcze gorącą czekoladą ( bezpośrednio po przyrządzeniu ) polać biszkopt wyjęty z lodówki. Wyrównać boki tortu. UWAGA : posypkami ozdabiamy tort przed zastygnięciem polewy! 

Dekorowanie Biszkoptu 

Biszkopt udekorować według uznania ulubionymi posypkami pamiętając o tym, że wszystkie posypki ( kolorowe, czekoladowe, w kształcie literek, lukrowe itd. ) kładziemy na tort przed zastygnięciem masy. Natomiast lukrowe napisy specjalnymi cukierniczymi pisakami cukrowymi umieszczam na torcie po zastygnięciu polewy :)  





Voila Najwymowniejszy tort na świecie gotowy ! Bon Appetit ♥ ! 




    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bienvenue a Durszlak ♥

Durszlak.pl