niedziela, 4 listopada 2012

Korzenny Sernik Dyniowy z Cynamonem ♥

Jak wszyscy to wszyscy ! Bardzo długo i bardzo niesłusznie bałam się tych wszystkich szalonych  halloweenowych  przepisów na dyniowe wypieki. W końcu jak z tej twardej, pomarańczowej , straszącej mnie od tygodnia z parapetu dyni uczynić miękkie , słodziutkie ciasto ? HA ! No właśnie prawda jest taka, ze od wydrążania dyni i robienia z niej musu nie ma nic przyjemniejszego ( mmm ten zapach pieczonej w piekarniku dyni rozchodzący się po domu... ) i nic prostszego; a gotowy sernik dyniowy z dodatkiem cynamonu i na korzennym spodzie cieszy serce, oczy i żołądek ♥
Ufff standardowy post za nami ! Teraz pora na sentymentalną sernikową podróż ! Bo sernik dyniowy , nie jest dla mnie słodką zbitka sera , cukru i rośliny z rodziny bulwiastych ... Nie, ten sernik to znak cudownej podróży, niezwykłych odkryć i doznań, echa wielkiego miasta. Przywodzi na myśl długą drogę, wielkie ulice , światło neonów, huk metra nadziemnego o 5.00 nad ranem, mały motelik w  Harlemie , posąg Jezusa z naszyjnikiem hawajskich kwiatów w portierni, rządek kilkunastu tosterów, stos tostów i pyszne słonawe masło na śniadanie, Central Park, windę w której znajoma spotkała Johna Travoltę, zmianę, przeprowadzkę, kilka dni marzeń, apartamentowiec przy rzece Hudson, odźwierny, pierwsza wypitą kawę Starubucks, ślub i wesele znajomych.... i tę małą kawiarnie w zimnym obcym mieście, w której czekają przyjaciele i..sernik dyniowy. Pierwszy w życiu. Niezapomniany. Skąd to widoki ? "New York New York... " ♥
Nie potrafię wytłumaczyć o co chodzi w każdym z tych wspomnień z odbytej wiele lat temu (zbyt) krótkiej i ( tak ) pięknej podróży , ale wszystkie są wyjątkowe , wszystkie w pewien sposób zmieniły moje życie, każde jest najcenniejsze ♥
A rekomendacją dzisiejszego Dyniowo-Cynamonowego Sernika na Korzennym Spodzie jest ...wiadomość przyjaciółki po wieczornej degustacji sernika : "Walerio, proszę o przepis [...] ! " :D Tak więc, ten oto przepis dedykuję ...  ...Osobie , która zainspirowała tego bloga ... Osobie która jest moją bratnią duszą... Osobie z którą jak z którą od zawsze rozmawia mi się, żartuję, filozofuję i po prostu przebywa jak z nikim innym...Osobie dla której w szczególności kocham piec... i osobie , której bardzo za to dziękuję ! Tej  osobie, która dobrze będzie wiedziała, że to o nią chodzi ♥  Dziękuję !      








Składniki na spód :
-200 g pokruszonych ciasteczek digestive w czekoladzie
-2 łyżki przyprawy piernikowej
-100 g stopionego masła
(Przyznam się , że bardzo często wykonując ten spód składniki dodaję na oko , jest ich mniej więcej tyle ile podałam ale zasada jest prosta : masa musi być delikatnie wilgotna od masła i dobrze się wklepywać w dno tortownicy )
Składniki na masę serową :
- jedna mała dynia
-250 g sera mascarpone
-250 g twarogu
-4 jajka
-2 łyżki cynamonu
-200 g białego drobnego cukru do wypieków
-olejek waniliowy








Najpierw przygotowujemy dynię ! Dynię kroimy na większe kawałki, wyciągamy pestki i włosowatą część wnętrza, następnie kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, miąszem do góry. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 C ( co jakiś czas sprawdzamy czy dynia się nie przypala ). Po tym czasie, kawałki dyni wydrążamy łyżeczką ze skórki i miąsz dyni wrzucamy do blendera. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego musu. 

Teraz zabieramy się za spód. Ciasteczka kruszymy na "ciasteczkowy pył" , tak aby nie było większych kawałków i dodajemy do nich dwie łyżki przyprawy piernikowej . Masło topimy w garnuszku i dodajemy do ciasteczek. Mieszamy. Ciasteczkową masę wysypujemy an natłuszczoną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę i wklepujemy w dno formy aż do uzyskania zwartego spodu. 

Teraz masa serowa !  W misie umieszczamy puree z dyni, twaróg, ser mascarpone, cztery jajka , dwie łyżki cynamonu i jedną łyżeczkę olejku waniliowego i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. 

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez około godzinę ( przed ostatecznym wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je "suchym patyczkiem").







Voila ! Bon Appetit ♥ !    






2 komentarze:

Bienvenue a Durszlak ♥

Durszlak.pl