sobota, 6 października 2012

Kruchy Placek ze Śliwkami ♥

"Wonder of wonders, miracle of miracles ..." ♥ Jakżebym mogła nie skorzystać z tego, że dostawcy śliwek do mojego zaprzyjaźnionego warzywniaczka szaleją i co dzień dowożą tony przepyszny słodziutkich węgiereczek ? Szczególnie, że eksperymenty kulinarne eksperymentami ale klasykę też trzeba znać i kochać ( ooo z tym to nie ma problemu ! ) ♥ ! ACH za każdym razem gdy myślę o Placku ze Śliwkami przypomina mi się Irena Kwiatkowska z 40-latka , jako "Kobieta Pracująca" ze swoją cudowną kwestią : "Co robi prawdziwa kobieta w sytuacji ciężkiej...? Napiętej,,,? Stresowej...? No , piecze placek ze śliwkami !!! " ♥ Tak więc, jako prawdziwa kobieta ( co prawda na szczęście, bez "sytuacji ciężkiej, napiętej czy stresowej" )  z radością powzięłam plan upieczenia pysznego, kruchego wypieku... zgodnie z Zasadą Poczwórnego "P" ..."Poczwórnego P ..." ?  Tak!  Właśnie poczwórnego - bowiem żadna jesienna pora nie obejdzie się bez... Po Postu Pysznego Placka ♥ !  Jednakże z uwagi, że poza gotowaniem i pieczeniem moje życie niczym kokilkę wypełniają po brzegi inne pasje...wykłady z filozofii, język francuski  i taniec....I to właśnie z powodu tego ostatniego dzisiejszy Placek Śliwkowy piekła mamusia , która pragnęła zapewnić mi zdrową dawkę węglowodanów po .... a no własnie , po czym ?!
A więc wyobraźcie sobie, że dzisiaj od rana zwiedzałam Afrykę ♥  ! Ale zanim zaczniecie zasypywać mnie pytaniami o linie lotnicze oferujące tak szybkie i skuteczne transporty na ten odległy kontynent , ubiegnę was i wyjaśnię, że podróż moja miała charakter duchowy ! A zafundowały mi ją warsztaty tańca AFRO JAZZ i tańców afrykańskich w ramach trwającego Festiwalu Tańców Afrykańskich "Afro R...Evolution" ♥ ! PRZEŻYCIE ABSOLUTNIE NIE Z TEJ ZIEMI ♥  Cudowni choreografowie z francuskojęzycznej ( ♥ ) części Afryki, beat afrykańskich bębnów na żywo, i czysta radość z życia i tańca to coś za co AFRO uwielbiam ♥ !!!!!!!!!!! Mój cel od dziś ? Mieć tę afrykańską radość w sercu na zawsze ♥  ! A teraz przepraszam , zostawię was z tym nieszczęśnie europejskim plackiem..... Jest naprawdę  przepyszny, kruchutki, słodziutki i najlepiej smakuje z lodami  ...ale ja jestem jeszcze w Afryce ♥ ♥ ♥ 







Składniki :
-400 g masła + masło na kruszonkę ( zależy jak dużo kruszonki chcecie mieć na placku )
-600 g mąki krupczatki + mąką pszenna na kruszonkę
-200 g białego cukru
-4 żółtka
-750 g śliwek węgierek
-1 cukier wanilinowy
-kilka łyżek soku z cytryny
-cynamon







W misce łączymy mąkę , cukier, cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło , żółtka i miksujemy mikserem. Wyrabiamy w dłoniach ciasto , jeżeli jest zbyt lepkie , podsypujemy mąką pszenną. Dzielimy na dwie części ( jedna niech będzie troszkę większa niż druga ) i wkładamy na pół godziny do zamrażarki.

W tym czasie przygotowujemy śliwki. Śliwki kroimy w pół, usuwamy pestki i umieszczamy węgierki w garnuszku. Polewamy je kilkoma łyżkami ( 5-6 ) soku z cytryny , posypujemy łyżką cynamonu i 4 łyżkami cukru. Podduszamy na ogniu aż śliwki puszczą sok i będą mięciutkie.




Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą . Większą część ciasta, wyjmujemy z lodówki, wyrabiamy w dłoniach i wklepujemy w dno i bogi tarty. Warstwę ciasta nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na około 20 minut ( aż spód się podpiecze i zbrązowieje ) . Po tym czasie wyjmujemy placek, umieszczamy na nim  śliwki. Druga część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy długie pasy ( około 6 - 8 pasów ) . Układamy pasy na śliwkach w ten sposób, że kilka z nich biegnie pionowo, a reszta poziomo ( układamy z nich klasyczną , "plackową" kratkę. I wkładamy z powrotem do piekarnika tym razem na około godzinę. Na 10 minut przed skończeniem pieczenia przygotowaną wcześniej kruszonką posypujemy wierzch placka i wkładamy do piekarnika na ostatnie 10 - 15 minut. Ciasto może piec się odrobinę dłużej, dlatego przed wystudzeniem należy sprawdzić je "suchym patyczkiem".







Voila ! Bon Appetit ♥ !      






4 komentarze:

  1. aaa, uwielbiam takie kruche ciasto!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest dużo radości w Twoich słowach, zjadłabym tego po prostu pysznego placka!

    OdpowiedzUsuń
  3. aale mnie komplementujesz! :) dziękuję, to naprawdę miłe i wiele dla mnie znaczy ♥
    ooo, pudding z polenty, uwielbiam go! ciesze się, ze i Tobie smakował! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dziękuję!:))
    to po prostu piernikowa przyprawa i cynamon! :))

    OdpowiedzUsuń

Bienvenue a Durszlak ♥

Durszlak.pl