niedziela, 20 maja 2012

Chocolate Chip Cookies

Sztandarowe ciasteczka amerykańskie. Każda gospodyni domowa w U.S.A. zna recepturę na te ciasteczka , które choć z wyglądu przypominają nasz polskie Pieguski ale smakiem ... niebo a ziemia ;) Bardzo chrupiące, duże, z kawałkami czekolady choć bardzo dobre są też w wariancie z orzechami pekan ...Cóż tych ciastek reklamować nie trzeba ;)

Składniki :

-2 1/2 szklanki mąki
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1/2 łyżeczki soli
-240 g masła w temperaturze pokojowej
-1/2 szklanki cukru trzcinowego
-2 jajka
-1 łyżeczka aromatu waniliowego
-1 szklanka chipsów czekoladowych ( równie dobrze można kupić mleczną czekoladę i posiekać ją na kawałki)

W jednym naczyniu mieszamy mąkę sól, i sodę kuchenną . W osobnej misce ubijamy mikserem masło z cukrem aż otrzymamy lekką , puszystą masę. Do masła wbijamy jajka i dodajemy aromatu waniliowego, mieszamy. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Do  gładkiej, jednolitej masy stopniowo dodajemy kawałki czekolady, mieszając łyżką masę tak aby chipsy czekoladowe wmieszały się w nią równomiernie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Za pomocą łyżki nakładamy średniej wielkości kulki ciasta na blachę , zachowując pomiędzy nimi odległość około 2 centymetrów ( ciastka bardzo powiększają się w czasie pieczenia ). Możemy delikatnie docisnąć kuleczki dłońmi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 8 do 10 minut. Wyjmujemy , studzimy na kratce ( uwaga ciasteczka mogą być delikatnie miękkie bezpośrednio po wyjęciu ; w miarę stygnięcia stwardnieją ). Bon appetit !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bienvenue a Durszlak ♥

Durszlak.pl